Laadukkaita sukulehtiä palkittiin

Sukuseurojen Keskusliitto ja Sukuviesti-lehti palkitsivat sukulehtiä 10.10.2015 Vantaalla Kuulutko Sukuuni -tapahtuman yhteydessä. Sukulehtikilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa on omat sarjat sukuseurojen ja sukututkimusyhdistysten lehdille.

Tänä vuonna sukututkimusyhdistysten sarjassa ensimmäisen palkinnon sai Tampereen seudun sukututkijat ry:n Orpana, joka on tyylikäs, tasokas, tasa-arvoinen ja lukemaan houkutteleva lehti. Raadin mielestä Orpana on sisällöltään monipuolinen: yleistä ja yksityistä, historiaa ja nykypäivää, läheltä ja kauempaa, vakavaa ja pilkettäkin silmäkulmassa.

Sukuseurojen sarjassa valikoitui palkittaviksi kolme lehteä. Ensimmäiselle sijalle raati asetti Virolahden Tulkit ry:n elämän makuisen, värikkään ja tätä päivää elävän Virolahden Tulkit -tiedotuslehden. Raati toteaa, että lehti kertoo vireästä sukuseurasta ja on sisällöltään kattava: suvun nuorista veteraaneihin, arjen sankareista suvun julkkiksiin, arjesta juhlaan, sukututkimuksesta tämän päivän tarinoihin.

Toiseksi sukuseurojen sarjassa sijoittui Vanhan Rautalammin Korhosten sukuseura ry:n Vanha Tuomas, joka kuvaa Korhosten elämää monipuolisesti. Lehdessä on vahva sukututkimuksellinen sisältö ja arkista elämänmakuisuutta. Kolmannelle sijalle ylsi Heiskasten sukuseura ry:n Heiskaset-lehti, joka sai raadilta kehuja ulkoasustaan ja luettavuudestaan.

– Sukulehtien taso paranee vuosi vuodelta, joten raadin työn on entistä haastavampaa. Ulkoasuun ja taittoon on selkeästi kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, mikä tekee lehdistä helposti lähestyttäviä ja luettavia. Sisällöltään lehdet ovat kiinnostavia ja antavat varmasti suvun jäsenille runsaasti tietoa suvun vaiheista ennen ja nyt, Sukulehtikilpailun raadissa toiminut Sukuviestin asiantuntijaneuvoston jäsen Kirsti Kesälä-Lundahl kertoo.

– Tänä vuonna arvioitavana oli suuri joukko tasaväkisiä julkaisuja, ja raati sai toden teolla pohtia, mikä olisi oikeudenmukainen järjestys. Yhdenkään mukana olleen lehden ei siis kannata surra, vaikkei palkinto tällä kertaa kohdalle osunut. Kiitokset kaikille ja intoa lehden tekoon edelleen!