Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kirjoittajan ohjeet

Kiitos, että kirjoitat lehteemme. Jotta kaikki sujuisi hyvin, tässä on joitain ohjeita.

Artikkelien julkaisusta on sovittava etukäteen päätoimittajan / vastaavan toimittajan kanssa. Tässä yhteydessä saat artikkelillesi mitan (merkkimäärän).

Teksti ja kuvat (myös kaaviot ja taulukot) toimitetaan erillisinä tiedostoina. Kuvat lähetetään toimituksen sähköpostiin mahdollisimman suurina kuvatiedostoina (jpg). Tarkemmat tiedostomuodot löytyvät mediakortista. Jutut ja kuvat voi myös lähettää paperiversioina.

Tässä esimerkkejä juttujen pituuksista (merkkimäärät ovat ohjeellisia):

Sivun juttu → 2000 merkkiä, 1–2 kuvaa
Aukeaman juttu → 4000 merkkiä, 2 kuvaa
4 sivun juttu → 9000 merkkiä, 2–4 kuvaa
6 sivun juttu → 14 000 merkkiä, 3–5 kuvaa
Kolumni (1 sivu) → 2500 merkkiä
Kirja-arvostelu → 3000 merkkiä

Lisätietoja saat toimituksesta.

Huolehdithan, että kirjoittajan ja haastateltujen tiedot löytyvät jutusta. Myös kuvista on oltava kuvaajan tiedot sekä kuvatekstit. Lisäksi on oltava käyttölupa kuvaajalta sekä mahdollinen julkaisulupa kuvassa näkyviltä.

Sukuviestissä ja kotisivuilla on lehden koko vuoden ilmestymisaikataulu. Ota yhteys toimitukseen ja kerro aiheesi sekä varaa jutullesi paikka tiettyyn numeroon hyvissä ajoin. Kun juttu on valmis, lähetä aineistot toimitukseen mielellään jo ennen aineistopäivää.

Mikäli kirjoitat sukuseurasi tapahtumista, tässä hieman vinkkejä:

Sukuviesti ottaa mielellään vastaan yhdistysten toiminnasta ja jäsenten ajatuksista kertovia tekstejä ja kuvia. Nämä jutut ovat pituudeltaan enintään aukeama.

Sukuseurojen Keskusliiton jäsenyhdistykset ja muut sukuyhdistykset kokoustavat, tapaavat, tekevät retkiä ja juhlivat. Yhdistyksen tapahtumat ovat hyviä aiheita. Kun kirjoitat lehtijuttua, ota lukija huomioon. Muiden Sukuviestin lukijoiden on ilo lukea ja kuulla, mitä muualla on keksitty. Pyri löytämään kaikista näistä aiheista kertoviin teksteihisi näkökulma eli erittele, mikä juuri tästä jutun kohteesta tekee erityisen. Voit ohittaa toistuvat rutiiniasiat, kuten retkien kahvittelut ja bussimatkat. Korosta rohkeasti sitä, mikä kokemassasi tilanteessa, henkilössä tai tapahtumassa oli ainutlaatuista. Voit myös lyhyesti haastatella jutun aiheeseen liittyviä henkilöitä. Kommentit ja sitaatit elävöittävät tekstiä. Muista mainita kaikkien henkilöiden koko nimi.

Myös yhteiskunnalliset kannanotot kiinnostavat. Mitä, missä ja milloin? Lehtijuttu voi olla tyypiltään reportaasi tai selostus tapahtumasta, lyhyt uutinen, arvio tai esittely jostakin taideteoksesta, muistelo, mielipidekirjoitus, pakina tai kolumni, huumoria tai runoja. Henkilöhaastattelut jäsenistä harrastuksineen tai suvun julkisuuden henkilöistä tarjoavat mehevän aiheen.

Varmista, että teksti sisältää olennaiset faktat: kuka tekee, missä, miksi, milloin ja miten. Liitä tekstiisi otsikko ja sen jälkeen parilla lauseella tekstin tiivistävä ingressi. Jaksota varsinainen juttu pätkiin kuvaavien väliotsikoiden avulla. Tekstiin ei tarvita mitään muotoiluja, kuten tummennuksia, kursiiveja tai palstoihin jakamista – taittaja viimeistelee tekstin ulkoasun varsinaisen lehden sivuilla. Kirjoita enintään noin 4 000 merkin tekstejä (noin yksi liuska), joissa ilmaisu on napakkaa ja tiivistä. Toimitus pyytää muokkaamaan ylipitkät tekstit tai lyhentää ne itse.

Jutun yhteyteen voi liittää enintään 600 merkin pituisen faktalaatikon, joka sisältää esimerkiksi yhdistyksen vuosikokouksen henkilövalinnat, muut lisätiedot yhdistyksestä tai tapahtumapaikasta.

Kuva houkuttelee lukemaan ja kertoo aiheesta visuaalisesti. Voit ottaa itse valokuvia, piirtää kuvan tai lähettää vaikka vanhoja arkistovalokuvia. Muista ottaa sekä vaaka- että pystykuvia! Parhaat valokuvat lehtikäyttöön saa järjestelmäkameralla. Tämän jälkeen seuraava vaihtoehto on pokkarikamera. Kännykkäkameran kuvatkin kelpaavat, mikäli kameralla saa hyvälaatuisia kuvia. Jos kuvien laatu ei kestä painamista, niitä ei valitettavasti voi käyttää. Tee kuvatekstit, joista ilmenee jokaisen kuvan perustiedot: ketä kuvassa on, missä he ovat ja mitä he tekevät sekä kuvaajan nimi.

Iloa kirjoittamiseen!